Wat is Noise Cancelling? Alles wat je moet weten! (2024)

Noise Cancelling koptelefoons en oordopjes zijn de laatste jaren razend populair geworden. Niet gek dus dat veel mensen willen weten wat het precies inhoud. In dit artikel ontdek je alles over noise cancelling en ruisonderdrukking. Er wordt onder andere uitgelegd welke soorten noise cancelling er is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe de techniek werkt.

Hierdoor kun je straks de beste noise cancelling koptelefoon of oordopjes kopen die geschikt zijn voor jou. Lees hieronder verder.

Wat is Noise Cancelling?

Noise Cancelling (of ruisonderdrukking) is een techniek waarbij vervelende omgevingsgeluiden van buitenaf tegen worden gehouden. Hierdoor hoor je minder ruis en kun je jezelf beter focussen op waar je naar aan het luisteren bent.

Noise cancelling wordt gebruikt bij koptelefoons en in-ear oordopjes. Maar het betekent niet dat elke koptelefoon of set oordopjes op de markt hier gebruik van maakt. Het is namelijk een vrij specifieke toepassing die bij bepaalde koptelefoons wordt toegepast.

Deze techniek maakt het verder mogelijk om je koptelefoon minder hard te zetten. Omdat je minder omgevingsgeluid hoort, heb je minder volume nodig om alles te horen. Daardoor is deze techniek op de lange termijn ook beter voor je oren, mits je ook daadwerkelijk het volume zachter zet dan anders.

Het wordt ook veel gebruikt tijdens het vliegen, omdat noise cancelling koptelefoons en oordopjes een groot deel van de ruis van de motor kunnen tegenhouden. Hierdoor is het voor veel mensen een stuk comfortabeler geworden om te slapen in het vliegtuig.

Hoe werkt Noise Cancelling?

Noice cancelling is er grofweg in twee varianten: Passief en actief. Deze twee soorten verschillen van elkaar omdat de ene gebruik maakt van technologie, en de andere niet. Wat precies het verschil is tussen de twee en wat ze doen, lees je hieronder.

Passieve Noise Cancelling

Passieve noise cancelling (PNC) of ruisonderdrukking betekent dat je koptelefoon of oordopjes op een natuurlijke manier omgevingsgeluid tegenhoudt. Wat het eigenlijk betekent is dat je koptelefoon het geluid isoleert van je omgeving in plaats van dat een actieve technologie dat doet.

Normaal gesproken is PNC een techniek die wordt gebruikt bij de goedkopere oordopjes of koptelefoons. Als je bijvoorbeeld oordopjes hebt met een rubberen dopje die je oor in gaat, hoor je automatisch minder omgevingsgeluid. Of wanneer je een koptelefoon hebt met oorschelpen die over je oor heen vallen, hoor je ook minder. Ook dat wordt bedoeld met passieve noise cancelling.

Een voordeel van passieve ruisonderdrukking, is dat je koptelefoon hiervoor geen extra batterij vermogen voor verbruikt. Dit is namelijk ook mogelijk voor koptelefoons of oordopjes die volledig analoog zijn.

Overigens werkt passieve noise cancelling doorgaans minder goed dan de actieve variant.

Actieve Noise Cancelling (ANC)

Actieve noise cancelling is wat ingewikkelder dan de passieve variant. Op deze koptelefoons zitten kleine microfoontjes die constant luisteren naar je omgevingsgeluid. Het gaat hierbij om monotone geluiden, dit zijn geluiden die constant aanwezig zijn.

Denk daarbij aan gezoem of pratende mensen op een station. Ook het harde geluid van een draaiende vliegtuigmotor is een goed voorbeeld. Op basis van dit omgevingsgeluid creëert je koptelefoon een tegengeluid wat het omgevingsgeluid als het ware opheft.

Wat is noise cancelling.

Er zijn op dit moment zelfs al ANC koptelefoons die meer dan 95% van het omgevingsgeluid kunnen blokkeren.

Andere geluiden zoals mensen in je omgeving die tegen je praten blijven (in mindere mate) wel hoorbaar. Het is dus niet zo dat met ANC al het geluid wordt geblokkeerd.

Actieve noise cancelling werkt dus beter dan passieve noise cancelling. Maar het heeft ook nadelen. Zo gaat je batterij een stuk sneller leeg als je dit constant gebruikt. Ook zijn er mensen die misselijk kunnen worden als ze dit veel gebruiken.

Zit er verschil in Noise Cancelling?

Ja, er zit wel degelijk verschil in. Niet iedere koptelefoon heeft exact dezelfde techniek ingebouwd. Ieder merk doet dit weer op zijn eigen manier. Je merkt bijvoorbeeld vaak dat de koptelefoons die minder geld kosten, ook minder goede ruisonderdrukking hebben.

Ook is de ruisonderdrukking van oordopjes op dit moment nog niet zo goed als die van koptelefoons. Al is die technologie ook nog maar een paar jaar oud, daar gaat waarschijnlijk in de komende jaren wel verandering in komen.

Noise Cancelling zonder muziek

Veel mensen vragen zich af of je een noise cancelling koptelefoon kan gebruik zonder muziek. Dus puur om het omgevingsgeluid te dempen zonder dat je daarbij iets afspeelt. Het antwoord daarop is ja en nee.

Dit komt omdat dit niet werkt met iedere koptelefoon. De ene koptelefoon is echt heel stil als je geen muziek afspeelt. Maar bij sommige andere hoor je weer constant een lichte ruis, waardoor het gehele effect wegvalt.

Vaak zijn de koptelefoons in het duurdere segment wel geschikt om zonder muziek op te hebben, de goedkopere koptelefoons zijn hier doorgaans minder goed voor.

Noise Cancelling Koptelefoons vs. Noise Cancelling Oordopjes

Inmiddels zijn er al een aardige tijd koptelefoons met ANC op de markt. Maar sinds een paar jaar zijn er ook steeds meer in-ear oordopjes te vinden met deze functie. Ze hebben beide hetzelfde doel, maar er zijn ook veel verschillen.

Ten eerste is de noise cancelling bij koptelefoons beter dan bij oordopjes. Dit komt deels omdat bij een koptelefoon het oorkussen volledig over je oor valt. Daardoor krijg je al een vorm van PNC, die goed aansluit op de ANC van de koptelefoon. Daarbij komt ook dat er meer ruimte is voor de juiste technologie in een koptelefoon. Die ruimte heb je nou eenmaal niet bij oordopjes.

Oordopjes hebben ook een vorm van PNC omdat ze in je oor zitten. Ze zijn wel een stuk makkelijker mee te nemen door het formaat. Daardoor zijn ze ook makkelijker op te bergen.

Uiteindelijk komt het neer op wat je eigen wensen zijn als je een koptelefoon of oordopjes wil aanschaffen. Maar als je puur naar de noise cancelling kijkt, is op dit moment een koptelefoon nog veruit de beste keuze.

noise cancelling.

Voordelen van Noise Cancelling

Aangezien er veel verschillende voordelen zijn aan het gebruik van een koptelefoon met noise cancelling. Heb ik er hieronder in het kort een aantal van de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Je kunt in alle rust luisteren naar muziek zonder vervelend omgevingsgeluid. Door deze technologie is het geen probleem meer om op drukke treinstations of in het vliegtuig een ‘zen momentje’ te creëren. Door de ANC technologie die steeds geavanceerder wordt, zit je in een heerlijke stilte te luisteren naar muziek of podcasts.

Zonder muziek en alleen met de koptelefoon geniet van stilte. Zoals ik hierboven al heb beschreven is het ook mogelijk om deze technologie te gebruiken zonder dat je ergens naar luistert. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld beter concentreren of in alle rust een boek lezen zonder afleiding.

Het is minder belastend voor je oren. Omgevingsgeluid zorgt er normaal gesproken voor dat je je koptelefoon steeds maar harder zet. Omdat dit nu wegvalt, hoef je je koptelefoon niet constant harder te zetten, dit is veel beter voor je oren omdat je minder wordt blootgesteld aan te veel decibel.

Hogere geluidskwaliteit. Het gebrek aan omgevingsgeluid zorgt ervoor dat het geluid wat uit je koptelefoon of oordopjes beter tot zijn recht komt. Voornamelijk de wat lagere en zwaardere tonen komen beter tot hun recht als er een geen omgevingsgeluid is wat je er doorheen hoort.

Nadelen van Noise Cancelling

Er zijn ook een paar nadelen aan het gebruik van deze technologie:

Je bent minder bewust van je omgeving. Omdat je minder van je omgeving hoort, ben je er ook minder bewust van. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het wordt dan ook afgeraden om noise cancelling koptelefoons of oordopjes te gebruiken in het verkeer.

Het is duurder. Koptelefoons of oordopjes met ANC zijn doorgaans duurder dan de variant zonder deze technologie. Als je dit dus overweegt, moet je er wel dieper voor in de buidel tasten.

Conclusie

Noise cancelling wordt steeds populairder, dat is ook niet gek. De voordelen van een koptelefoon of een set oordopjes met deze technologie liegen er ook niet om. Je weet nu zo goed als alles wat er te vinden is over noise cancelling. Uiteindelijk is het aan jezelf om een weloverwogen keuze te maken voor de juiste ANC koptelefoon voor jou. Bekijk bijvoorbeeld eens het overzicht met reviews.

Heb je nog vragen? Laat ze dan hieronder achter in een reactie.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

2 gedachten over “Wat is Noise Cancelling? Alles wat je moet weten! (2024)”

  1. Beste, misschien een ongewone vraag, maar mijn mama is een bejaarde vrouw van bijna 80 jaar oud en verblijft in een woonzorgcentrum. Ze heeft vaak last van het geluid op de gang van luid pratende mensen of personeel dat met een zware kar met kletterende borden en glazen door de gang trekt. Zou een ANC koptelefoon zonder muziek haar hierbij kunnen helpen als ze bijvoorbeeld een dutje doet in de namiddag en deze geluiden niet wil horen? Welk type zou dan het meest geschikt zijn hiervoor en prijs-kwaliteit redelijk?
    Dank bij voorbaat en mvg,

    Beantwoorden
    • Hi Natasja,

      Noise Cancelling koptelefoons zijn voornamelijk goed in het onderdrukken van eentonige geluiden. Denk aan het geluid van een moter in een vliegtuig of een bus. Het geluid van pratende mensen of kar zal met een noise cancelling koptelefoon niet volledig weg zijn. Het zal zeker helpen, maar volledig onderdrukken doet het niet. Dat daargelaten, kun je het zeker eens proberen. Je zou dan eens kunnen kijken naar de Bose QC45, al is deze wel aan de prijzige kant.

      Hopelijk heb je hier wat aan.

      Groeten,
      Jan Willem

      Beantwoorden

Plaats een reactie