JBL Wave Flex review

De JBL Wave Flex zijn volledig draadloze oordopjes, die je voor minder dan 70 euro al kan kopen. Maar krijg je voor deze lage prijs wel waar voor je geld? Je leest het in deze review.

JBL Wave Flex

De JBL Wave Flex zijn goedkope oordopjes, die voor de prijs een verrassend goed geluid geven. JBL staat bekend om hun goede geluid en diepe bas, dat hebben ze ook in deze oordopjes goed weggezet. Mede dankzij de prettige pasvorm en de lange batterijduur, vind je in deze prijscategorie weinig betere draadloze oordopjes.

bol.com

Voordelen

  • Prijs
  • Pasvorm
  • IP54-rating (waterdichtheid)

Nadelen

  • Geen actieve noise cancelling

Over de JBL Wave Flex

De Wave Flex van JBL zijn volledig draadloze oordopjes. Ze vallen op met het ‘stick open’ ontwerp. Dat houdt in dat ze een ‘one size fits all’ ontwerp hebben, wat een beetje te vergelijken is met de Apple AirPods. Hierdoor wordt je gehoorgang niet geblokkeerd, maar geniet je nog wel steeds van goed geluid.

Daarnaast hebben de JBL Wave Flex, Deep Bass geluid. Dat betekent dat er extra veel bass zit verwerkt in de drivers van deze oordopjes. Ook hebben ze een IP54-rating, wat betekent dat ze water- en stofbestendig zijn. Hierdoor kun je ze de hele dag gebruiken in veel verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens je werk, maar ook daarna om te gaan sporten.

Verder kun je deze draadloze oordopjes ook koppelen aan JBL Headphones App. Daarmee kun je het geluid van je oordopjes helemaal instellen naar je eigen smaak. Maar je kunt daarmee bijvoorbeeld ook speciale presets maken voor verschillende situaties. Ook kun je een maximaal volume instellen, zodat je je oordopjes nooit te hard zet.

Ontwerp en Comfort

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel draadloze oordopjes te vinden. Daardoor wordt het steeds lastiger om in de markt op te vallen. Toch is het JBL gelukt met de Wave Flex.

Dit komt door het design van het dopje, wat door JBL zelf ook wel ‘stick-open’ wordt genoemd. Dit betekent dat er bij deze oordopjes geen gebruik wordt gemaakt van siliconen dopjes die echt in je oor geklemd zitten. Hierdoor zitten de oordopjes wat losser in je oor en merk je amper dat je ze draagt.

Persoonlijk was ik wel benieuwd of dit goed zou blijven zitten, aangezien dit design veel lijkt op de Apple Airpods. Want die bleken bij veel mensen toch niet heel lekker te zitten. Maar dat is bij de JBL Wave Flex toch wel anders. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van een ander materiaal wat iets meer grip heeft in je oor.

Daarmee is het design en comfort van deze draadloze oordopjes absoluut een pluspunt.

Geluidskwaliteit

De JBL Wave Flex draadloze oordopjes zijn uitgerust met 12 millimeter drivers. Meer dan genoeg om een prima geluidskwaliteit uit te krijgen, en die stelt ook niet teleur. Al moet ik er wel meteen bij zeggen dat het geluid voornamelijk veel bass heeft. Dus als je daar van houdt, is dit zeker een goede set oordopjes om te overwegen.

Helaas is er bij deze doppen geen actieve noise cancelling aanwezig. Hierdoor zul je altijd in zekere mate omgevingsgeluid horen. Overigens ben je met draadloze oordopjes altijd wel enigszins afgesloten van de buitenwereld. Maar daarvoor heeft JBL ‘Smart-ambient’ technologie ontwikkeld. Daarmee kun je met een druk op de knop ervoor zorgen dat je met je oordopjes in alsnog alles meekrijgt van de buitenwereld. Een leuke extra feature om erbij te hebben, maar wat betreft ons een beetje overbodige luxe, in de praktijk neem je net zo makkelijk even een oortje uit.

Naast het geluid wat uit de oordopjes komt, moeten we het ook hebben over het geluid wat je met de microfoon verstuurd naar een beller aan de andere kant. Want er zit wel degelijk een microfoon ingebouwd.

De microfoon van de JBL Wave Flex is goed te gebruiken. Je bent voor de andere partij eigenlijk altijd wel goed te verstaan. Veel meer mogen we ook niet verwachten van een microfoon op draadloze oortjes. De goede geluidskwaliteit van de microfoon is te danken aan de JBL ‘VoiceAware’ technologie. Hiermee wordt het geluid van buitenaf gebalanceerd met het geluid van de microfoon, waardoor je eigen stemgeluid altijd het beste te verstaan is en bovenop het achtergrondgeluid ligt.

Verbinding en Batterij

Het is tijd om het over twee hele belangrijke onderdelen van draadloze oordopjes te hebben. De batterij én de verbinding van de oortjes. Als deze niet goed zijn, heb je ook vrij weinig aan draadloze oortjes.

De JBL Wave Flex maakt gebruik van bluetooth 5.2, daarmee krijg je een goede en stabiele verbinding. Je kunt hiermee zelfs tot 10 meter van je apparaat af staan, zonder dat je de verbinding verliest. Hiermee maken deze draadloze oortjes de Flex in hun naam zeker waar.

De batterij is ook indrukwekkend te noemen. Je krijgt in totaal tot 32 uur gebruikstijd met deze oortjes. Waarbij je de oortjes 8 uur lang kan gebruiken en je dankzij de oplaadcase die gebruikstijd nog kan uitbreiden met 24 uur extra.

Ook is het prettig dat ze een snellaadfunctie hebben. Met 10 minuten opladen krijg je al 2 uur extra luistertijd. Daarmee zit je niet snel zonder oortjes die je niet kan gebruiken omdat ze leeg zijn.

Over dit aspect van de JBL Wave Flex zijn we dan ook zeker te spreken.

Conclusie

Voor een meer dan redelijke prijs haal je met de JBL Wave Flex goede draadloze oordopjes in huis. Ze bieden een prima geluid, wat vooral op het gebied van bas eruit springt. Daarnaast zijn ze stof en spatwater dicht, waardoor je ze prima kan gebruiken om mee te sporten.

Met de bluetooth 5.2 weet je zeker dat er altijd een goede draadloze verbinding wordt gegarandeerd. Deze bluetooth verbinding zijn we in deze prijsklasse nog niet ergens anders tegengekomen, dus daarmee springen ze er echt uit.

Ook is de batterij echt prima te noemen. Je hoeft je niet snel zorgen te maken met de 32 uur luistertijd die je hiermee in huis haalt. Ook dankzij de snellaadfunctie ben je altijd binnen no-time weer onderweg.

Een belangrijk nadeel om wel te noemen is het feit dat deze draadloze oortjes niet beschikken over actieve noise cancelling. Mocht je dat echt graag willen, dan zijn deze oordopjes niet voor jou.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

Plaats een reactie