Beyerdynamic DT 700 Pro X review

Beyerdynamic DT 700 Pro X Review.

Beyerdynamic is een Duits merk die al tientallen jaren meedraait op het hoogste niveau wat betreft studio koptelefoons. De voorloper van de DT 700 Pro X, de Beyerdynamic DT 770 Pro, zie je sinds jaar in dag in bijna iedere radio- en opnamestudio wel liggen. Maar aangezien het bijna 40 jaar geleden is dat deze uitkwam, was het wel een keer tijd voor een upgrade. In deze Beyerdynamic DT 700 Pro X review ontdek je alles wat deze studio koptelefoon te bieden heeft. Ook laat ik je zien of deze koptelefoon wat voor je is, of dat je beter voor een ander model kunt gaan.

Beyerdynamic DT 700 Pro X

De Beyerdynamic DT 700 Pro X is een studiokoptelefoon met een professionele kwaliteit. Maar ook voor de gemiddelde gebruiker is dit een koptelefoon die je perfect kan gebruiken voor alledaagse bezigheden. Een professionele alleskunner!

Voordelen

  • Passieve noise cancelling
  • Vervangbare onderdelen
  • Fantastisch geluid
  • Zeer comfortabel

Nadelen

  • Niet draadloos
  • Prijs

Eigenschappen

De Beyerdynamic DT 700 Pro X is een over ear studiokoptelefoon. Deze komt samen met twee afneembare kabels en een draagtas. De kabels zijn anders dan je van de meeste koptelefoons gewend bent. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een mini XLR kabel. Dit zorgt ervoor dat de kabel vastklikt in je koptelefoon, waardoor het minder snel losschiet. Overigens kun je de kabel nog wel steeds gemakkelijk verwijderen.

Aangezien de kabel afneembaar is, kun je deze ook wisselen voor andere soorten kabels. Bijvoorbeeld een gedraaide kabel, wat handig kan zijn in bijvoorbeeld radio- of opnamestudio’s.

Aangezien het hier gaat om een studiokoptelefoon, krijg je hierbij een neutraal geluid. Dat betekent dat het geluid wat uit de koptelefoon komt, zo dicht mogelijk ligt bij hoe het ooit is geproduceerd. Over dat geluid later meer.

Comfort en Design

De Beyerdynamic DT 700 Pro X is een van de meest comfortabele koptelefoons die ik ooit heb gedragen. De extra dikke oorkussens die ruim over je over vallen zijn ontzettend zacht. Daardoor kun je met gemak deze koptelefoon uren achter elkaar dragen zonder dat je last krijgt van je oren of je hoofd. Dit heeft mede te maken met het memory foam wat binnen in de oorkussens zit. Hierdoor past de koptelefoon zich aan naar de vorm van je hoofd over loop van tijd.

De koptelefoon is premium vormgegeven. Door de kleurcombinatie van zwart met de grijze oorkussens, ziet het volledige plaatje er goed uit. Het is wel een relatief grote koptelefoon, dus meenemen onderweg is wellicht minder praktisch.

Duurzaamheid

Wat ook opvalt aan deze koptelefoon, is de duurzaamheid. Dit is overigens een punt waar de meeste koptelefoons van Beyerdynamic goed in zijn. Hij is zo gebouwd dat je hem voor jaren achter elkaar kan gebruiken. Dat komt niet alleen door de constructie, maar ook doordat bijna alle onderdelen van de Beyerdynamic DT 700 Pro X vervangbaar zijn. Van de oorkussens, tot de kabels en de hoofdband en alles wat daartussen zit.

Verder krijg je ook twee verschillende kabels bij. Een lange en een korte. De korte is naar mijn mening lang genoeg voor je alledaagse bezigheden. De lange zit je dan al snel in de weg. De lange kabel zou ik vooral gebruiken als je in een opnamestudio zit en die extra lengte echt nodig hebt. Anders kun je die beter in de doos laten liggen.

Ook krijg je er een premium draagtas bij. Het is geen hardcase, wat jammer is. Maar deze koptelefoon is vanwege de constructie ook niet inklapbaar. Daardoor zou de case die je dan bij je moet dragen wel heel groot worden. Naar mijn ervaring is de draagtas die je erbij krijgt meer dan genoeg om je koptelefoon te beschermen.

Geluidskwaliteit

Zoals eerder gezegd is de Beyerdynamic DT 700 Pro X een studiokoptelefoon. Het merk Beyerdynamic staat er al decennia om bekend om goede kwaliteit koptelefoons af te leveren met een goed geluid. Dat is hier niet anders. De impedantie is 48 ohm, dit betekent in het kort dat je bijvoorbeeld een pc niet hard hoeft te zetten om voldoende geluid uit je koptelefoon te halen.

Daardoor merkten wij dat we onze apparaten gemiddeld 25 procent zachter konden zetten ten opzichte van het voorgaande model. De Beyerdynamic DT 770 Pro.

Deze koptelefoon is uitgerust met een STELLAR.45 driver. Deze is door Beyerdynamic zelf ontwikkeld in Duitsland. Het levert naar onze mening een fantastisch geluid. De bas is duidelijk aanwezig, maar niet overheersend. Met een een rijke kwaliteit hebben ze een fantastisch frequentiebereik.

Je zou bij een professionele koptelefoon als deze verwachten dat je hem voornamelijk kan gebruiken in de studio. Maar onze mening is dat dit een ware alleskunner is. Als je gewoon muziek wil luisteren of films kijken, ga je hier ook veel plezier aan beleven.

Ook hebben we deze koptelefoon regelmatig op tijdens het gamen. Waar hij ook erg goed dienst voor doet. Door de comfortabele oorkussens kun je deze met gemak langere tijd ophouden, zonder last te krijgen van je oren. Ook kun je alles door het grote frequentiebereik goed horen, wanneer er een tegenstander aankomt sluipen, hoor je het ook. En geluid van buitenaf wordt ook zeer goed geïsoleerd.

Passieve Noise Cancelling

Ja, daarover. Deze koptelefoon heeft geen actieve noise cancelling. Maar heeft ook eigenlijk niet nodig. De dikke velours oorkussens omsluiten je oren volledig, daarbij komt het memory foam, dat je nog meer afsluit van de buitenwereld.

Je zou verwachten dat je een forsere kracht op je hoofd en lederen oorkussens nodig zou hebben om goede noise cancelling te krijgen. Maar deze koptelefoon ontkracht, echt een pluspunt!

Conclusie

De Beyerdynamic DT 700 Pro X studio koptelefoon is naar mijn mening een van de beste koptelefoons van dit moment. Hij levert fantastisch geluid, zit ongelooflijk lekker. Ziet er premium uit en vanwege de duurzaamheid kan hij makkelijk nog jaren mee. Ik heb moeite gehad om minpunten te ontdekken bij de koptelefoon.

Overigens ligt het er maar net aan waar je een koptelefoon voor wil gebruiken. Hij biedt bijvoorbeeld geen actieve noise cancelling. En doordat hij alleen bedraad te gebruiken is, zal je deze niet heel snel meenemen als je bijvoorbeeld een trip met de trein maakt. Maar, daar is deze koptelefoon ook niet voor bedoeld.

Als je op zoek bent naar een nieuwe studio koptelefoon, die je ook zonder problemen kan gebruiken om een serie te kijken of te gamen. Dan is dit naar mijn mening een van de beste koptelefoons op de markt.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

Plaats een reactie