Koptelefoon of Oortjes: wat is beter?

Sinds de komst van volledig draadloze oordopjes, rijst steeds vaker de vraag wat beter is: koptelefoons of oordopjes. Aangezien beide steeds dichter bij elkaar komen qua dingen als noise cancelling en geluidskwaliteit. Kan het lastig zijn om te bepalen wat het beste voor je is.

In dit artikel leggen we precies uit wat de voordelen van beide opties zijn. Weet je dus nog niet wat je moet kiezen? Geen nood. Hier vind je alles wat je moeten weten over de verschillen tussen koptelefoons en oordopjes. Ook ontdek je hier wat per situatie de betere optie is: een koptelefoon of oortjes.

Laten we beginnen.

koptelefoon of oortjes.

Geluidskwaliteit

Als we kijken naar geluidskwaliteit, is er een duidelijke winnaar. De koptelefoon. Ondanks dat oordopjes de laatste jaren flink zijn doorontwikkeld, komen ze qua geluid nog niet zover als de koptelefoon. Dit heeft simpelweg met het formaat te maken.

In de kleine behuizing van een oordopje kan nou eenmaal niet zoveel technologie worden gestopt als de grote behuizing van een koptelefoon. De bas die wordt geproduceerd in oordopjes is ook minder goed vergeleken met koptelefoons. En tuurlijk, er zijn oordopjes die qua geluid een stuk beter zijn dan koptelefoons, maar wel tegen een hogere prijs. Als je kijkt wat je voor je geld krijgt qua geluidskwaliteit, is een koptelefoon altijd meer waar voor je geld.

Ook moet je het verschil niet vergeten tussen draadloze en bedrade koptelefoons. Draadloze koptelefoons kunnen via bluetooth minder data doorgeven tegenover koptelefoons met een kabel. Hetzelfde geld voor oordopjes. Als je voor de allerbeste geluidskwaliteit wil gaan, moet je kiezen voor bekabelde hoofdtelefoons of oordopjes.

Batterijduur

De batterijduur is een interessante. Koptelefoons laad je op en zodra ze weer leeg zijn doe je dat opnieuw. Draadloze oordopjes werken net wat anders. Deze worden vaak opgeladen in hun case. Zo zit er een batterij in de oordopjes zelf, maar ook in de case van de oordopjes. Zo kun je deze gemakkelijk onderweg opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt.

Ondanks deze handige functie, ligt het in dit geval alsnog best wel uit elkaar. Waar draadloze oordopjes rond een batterijduur hebben van rond de 5 uur. Gaat dit bij koptelefoons al snel richting de 50 uur. Dit komt wederom omdat koptelefoons simpelweg groter zijn en dus een grotere batterij hebben. De oplaadcase van draadloze oordopjes helpt de batterijduur wel te verlengen. Maar komt daarmee nog steeds niet in de buurt bij de batterijduur van koptelefoons.

Daarbij komt dat veel hedendaagse koptelefoons de functie hebben om snel te laden. Daarmee kun je in een kwestie van minuten je koptelefoon genoeg opladen om een paar uur mee te gaan.

Microfoon

Voor dit onderwerp spreken we uit ervaring. Microfoons van koptelefoons en oordopjes zijn gewoonweg beide goed. Bij veel draadloze modellen zit dit tegenwoordig ingebouwd. We hebben met zowel koptelefoons als oordopjes goede ervaringen met de microfoon. Met beide ben je voor de ontvanger veelal goed te verstaan.

Toch hebben oordopjes in dit verhaal wel een puntje voor. Je kunt oordopjes namelijk ook nog met 1 per stuk gebruiken. Daardoor kun je bijvoorbeeld met één oordopje in prima autorijden en bellen tegelijk, iets wat met een grote koptelefoon op toch wat minder veilig is. Al is rijden met een koptelefoon in Nederland wel legaal, maar we raden het je niet aan om te doen.

Met een nipte voorsprong winnen hier de oordopjes.

Noise Cancelling

Ruisonderdrukking (ook wel noise cancelling) is de laatste jaren snel ontwikkeld. Waarbij het vroeger vooral bestond uit oorkussens die strak om je hoofd zaten, zodat je minder hoorde van je omgeving, is daar tegenwoordig actieve noise cancelling. Een technologie waarbij er een tegengeluid wordt gecreëerd die ervoor zorgt dat je veel minder geluid van buiten hoort.

Zowel koptelefoons als oordopjes werken tegenwoordig met actieve noise cancelling. Oordopjes hebben de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt op koptelefoons wat betreft actieve noise cancelling. Maar ze doen het zeker nog niet zo goed. Dit heeft wederom te maken met het formaat. Er past gewoon veel minder in een oordopje.

Daar komt nog bij dat koptelefoons door de oorkussens ook al automatisch ruis onderdrukken. Wat het effect alleen maar versterkt.

Comfort

Het comfort voor koptelefoons en oordopjes verschilt per gebruiker. Er zijn mensen die een hekel hebben aan oordopjes en de manier hoe ze in je oor zitten. Maar aan de andere kant zijn er ook genoeg voorbeelden van mensen die na een tijdje last krijgen van hun oren als ze een koptelefoon op hebben.

Het is goed om te weten dat koptelefoons veelal in twee vormen komen: on ear en over ear. Daarbij rust een on ear koptelefoon op je oren en vallen de oorkussens van een over ear koptelefoon over je oren heen. Over ear koptelefoons zijn in het algemeen het meest comfortabel. Dit omdat on ear koptelefoons na een tijdje vaak pijn beginnen te doen aan je oren.

Toch zijn er ook genoeg voorbeelden van over ear koptelefoons die niet optimaal zitten omdat ze bijvoorbeeld te kleine oorkussens hebben. Oordopjes daarentegen komen vaak met een extra setje dopjes die je kan aanpassen naar de grootte van je oren. Ook zijn de oordopjes door hun formaat een stuk handzamer en zitten ze minder snel in de weg dan een koptelefoon.

Sporten

Muziek houdt je gemotiveerd om door te gaan tijdens het sporten. Dan is het wel zo prettig dat je een goede output hebt voor die muziek om er naar te luisteren tijdens je work-out. Het is sowieso aan te raden om voor een draadloze oplossing te kiezen als je gaat sporten, zodat je geen last krijgt van draden die in de weg zitten.

Tip: lees hier onze gids met de beste koptelefoons om mee te sporten.

Een koptelefoon is een goede oplossing als je doormiddel van noise cancelling, jezelf in de sportschool wil afsluiten van eventuele afleidingen. Dat lukt minder goed met oordopjes. Al zit een koptelefoon wel sneller in de weg tijdens een oefening. Als je veel buiten sport kun je beter gaan voor sport oordopjes. Noise cancelling kan dan gevaarlijk zijn, als je het toch een beetje wil kan dat alsnog prima met oordopjes. Ze zijn daarbij ook nog lichtgewicht en blijven vaak beter zitten dan een koptelefoon.

Gehoorschade

Van een koptelefoon of oortjes krijg je niet per definitie last van gehoorschade. Dit ligt helemaal aan je eigen gebruik. Het is daarom belangrijk om het geluid nooit te hard te zetten en ook niet extreem lang achtereenvolgens je koptelefoon of oortjes op te houden.

Beter Horen geeft aan dat oordopjes wel sneller gehoorschade kunnen geven. Dit komt omdat oordopjes dichter bij je trommelvlies zitten dan een koptelefoon. Daarom is de intensiteit van oordopjes groter.

Om gehoorschade tegen te gaan is noise cancelling wel een goede uitvinding. Door dit te gebruiken hoef je je koptelefoon of oordopjes minder hard te zetten, wat weer gehoorschade voorkomt.

Op het gegeven na dat oortjes dichter bij je trommelvlies zitten, zorgen zowel oordopjes of koptelefoons beide niet voor de gehoorschade. Maar dat ben je altijd zelf als je het geluid te hard zet, of te lang blijft luisteren.

Conclusie

Op het gebied van geluidskwaliteit en noise cancelling kunnen wij stellen dat koptelefoons beter zijn dan oordopjes. Toch kunnen in sommige gevallen oordopjes de betere keuze zijn. Als bijvoorbeeld veel muziek luistert tijdens het sporten, of als je geen zin heb om altijd een koptelefoon met je mee te nemen. Oordopjes passen ten slotte ook in je broekzak en zijn daardoor een stuk handzamer.

Als je voor het beste geluid wil gaan met de beste noise cancelling, raden wij altijd een koptelefoon aan. Maar als dat niet de prioriteit heeft en je bewegingsvrijheid en handzaamheid belangrijk vind, moet je gaan voor oordopjes.

Hebben we nog iets gemist of heb je wat toe te voegen aan dit bericht? Laat het weten in een reactie.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

Plaats een reactie