Sony MDR-ZX110 review

Sony MDR ZX 110 review

Een koptelefoon die goedkoper is dan veel oordopjes. Dat kan niet kloppen… toch? Wel dus. Voor 15 euro koop je de Sony MDR-ZX110. Een on ear koptelefoon met een 3.5mm jack aansluiting. Deze koptelefoon is dan wel niet van de beste materialen gemaakt, maar voor het geld is de geluidskwaliteit verrassend goed. Lees er meer over in deze review.

Sony MDR-ZX110

De Sony MDR-ZX110 is een koptelefoon waar je op het eerste oog misschien weinig van verwacht. Toch word je op verschillende fronten verrast. De geluidskwaliteit is voor deze prijs erg goed. De kabel is dik en raakt daardoor niet snel in de knoop. De andere materialen die zijn gebruikt zijn wel van goedkoop plastic, waardoor hij wat fragiel aanvoelt.

bol.com

Voordelen

  • Goed geluid voor de prijs
  • Goedkoop
  • Opvouwbaar, goed voor reizen

Nadelen

  • Geen knoppen
  • Goedkoop materiaal

Geluidskwaliteit

Het geluid dat uit de Sony MDR-ZX110 komt is meer dan prima voor deze prijs. Wat vaak bij goedkope koptelefoons gebeurt, is dat de bass veel te hoog word opgeschroefd. Maar bij deze koptelefoon is dit niet het geval.

Als je voor het eerst deze koptelefoon opzet, merk je dat het geluid op geen enkele manier overdreven klinkt, alles ligt op dat gebied prima in balans. Iets wat we ook gewend zijn van de andere koptelefoons van Sony.

Wanneer je muziek luistert zijn de artiesten goed te verstaan en de lage en hoge tonen komen verder redelijk oké door.

Ik moet hierbij wel zeggen dat je wel in je achterhoofd moet houden dat het hier gaat om een erg goedkope koptelefoon. Het geluid is dus goed voor de prijs van (minder dan) 15 euro. Maar het is niet subliem. Je merkt dat het over het algemeen een beetje vlak klinkt.

Toch ben ik over het algemeen prima tevreden over het geluid van deze koptelefoon. Je bent niet volledig afgezonderd van de wereld vanwege het on ear design. Daardoor kun je prima voor langere tijd hiermee muziek luisteren.

Ontwerp

Deze koptelefoon is gemaakt voornamelijk mat zwart plastic. Niet het meest duurzame materiaal, maar daar betaal je ook niet voor. De luidsprekers zelf zijn van een ander soort meer glanzend plastic.

Sony MDR-ZX110 Ontwerp.

De kabel die aan de Sony MDR-ZX110 vastzit is een van de pluspunten aan deze hoofdtelefoon. Hij is erg dik, waardoor hij niet makkelijk in de knoop raakt. Verder is de kabel dan een meter lang, wat voor het overgrote deel van de mensen ruim voldoende moet zijn.

Je kunt deze kabel niet uit de koptelefoon halen, deze zit er vast aan bij dit model. De kabel zit vast aan beide oorschelpen.

De oorkussens van de Sony MDR-ZX110 zijn gemaakt van een synthetisch materiaal. Iets wat vaker wordt gebruikt bij koptelefoons. Het materiaal voelt vrij dun aan, maar de oorkussens zelf zijn nog wel redelijk dik.

Omdat het hier gaat om een on ear koptelefoon, rusten de kussen op je oren. Daardoor zou het kunnen dat je na lange tijd luisteren last krijg van je oren. Ik heb daar tot op heden nog geen last van gehad bij deze koptelefoon.

Verder is hij gemaakt van plastic, daardoor is hij niet zwaar op je hoofd. En dat voel je. Naar mijn ervaring kun je deze koptelefoon uren ophouden zonder dat je er noemenswaardig veel last van krijgt. Ideaal dus voor op kantoor of een lange zit in de trein.

Eigenschappen

Bij een koptelefoon van 15 euro verwacht je waarschijnlijk niet veel eigenschappen, en dat klopt. Er is weinig bijzonders aan deze koptelefoon, maar dat is ook precies de bedoeling. De Sony MDR-ZX110 is goed in zijn eenvoud.

Sony MDR-ZX110 Invouwbaar.
De Sony MDR-ZX110 heeft een opvouwbaar design.

Toch heb ik nog een eigenschap gevonden die ik in deze Sony MDR-ZX110 review kort wil uitlichten. Deze koptelefoon is namelijk inklapbaar. Er zitten bij de oorschelpen twee plastic scharnieren die ervoor zorgen dat je de koptelefoon makkelijk in en uit kan klappen. Daardoor is hij ook makkelijk mee te nemen op reis.

Overigens zorgen deze scharnieren er wel voor dat hij wat fragieler aanvoelt dan je misschien zou willen.

Geluidsisolatie

Door het on ear ontwerp van de Sony MDR-ZX110 is er van geluidsisolatie weinig sprake. De koptelefoon drukt niet erg hard op je oren, waardoor hij comfortabel zit. Daardoor hoor je wel aanzienlijk veel achtergrondgeluid doorkomen. Als je deze koptelefoon dus wil kopen om volledig afgezonderd van de wereld muziek te luisteren, kun je beter nog even doorzoeken.

Als je juist op zoek bent naar een koptelefoon waarmee je ook met je omgeving in contact kan blijven staan, dan zit je helemaal goed. Voor op kantoor kan dit een ideale uitkomst zijn om wel muziek te luisteren, maar ook te horen wanneer een collega iets van je nodig heeft.

Conclusie Sony MDR-ZX110 Review

Sony MDR ZX110

Deze koptelefoon is niet perfect, maar voor de prijs hoef je dat ook zeker niet te verwachten. Wel vind ik dat je voor deze prijs weinig betere koptelefoons kan vinden. De geluidskwaliteit overtreft al mijn verwachtingen en hij rust ook erg prettig op je hoofd.

De prijs-kwaliteit verhouding van deze koptelefoon is dan ook fantastisch. Als je in je achterhoofd de prijs houdt, kun je hier ontzettend veel plezier aan beleven.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

Plaats een reactie