Sennheiser HD 458BT review

Sennheiser HD 458BT Review.

Voor goede noise cancelling koptelefoons moet je vaak al bijna een tweede hypotheek afsluiten. Maar de Sennheiser HD 458BT doet niet mee aan die hoge prijzen. Voor minder dan 120 euro krijg je een draadloze koptelefoon met actieve noice cancelling. Maar kan Sennheiser voor deze prijs ook een kwalitatief goede koptelefoon presenteren? Je leest het in deze review.

Als je geen tijd hebt om de review te lezen, bekijk dan hier een korte samenvatting:

Sennheiser HD 458BT

De Sennheiser HD 458BT heeft een fantastische geluidskwaliteit. De noise cancelling is ook goed, alhoewel je wel veel ruis hoort als er geen geluid wordt afgespeeld. Qua design zit ie goed in elkaar, helaas is de rode kleur ook de enige kleur waar deze koptelefoon in komt. De oorschelpen zijn oké, maar niet fantastisch. Voor beter comfort om je oren zul je toch dieper in je buidel moeten tasten.

bol.com

Voordelen

  • Uitstekend geluid
  • Noise Cancelling werkt goed

Nadelen

  • Komt alleen in zwart met rood
  • Oorkussens zitten niet erg comfortabel.

Aangezien dit een uitgebreide review is, wil je misschien niet alles wil lezen. Hieronder kun je via de inhoudsopgave makkelijk navigeren naar een onderwerp dat je belangrijk vindt.

Ontwerp

Het ontwerp van de HD 458BT lijkt veel op die van de HD 450BT (het is dan ook een verbeterde versie daarvan). Er zitten vrij royale oorkussens op die voor de meeste mensen prima zullen passen. Alleen hou je niet erg veel ruimte over. Het kan zijn dat na een periode van een meerdere uren luisteren dit toch voelbaar is.

De hoofdband is niet heel dik, je kunt hem wel uitschuiven zodat je hem kan aanpassen naar de vorm van je hoofd. Maar de materialen die gebruikt zijn voor deze band zijn voornamelijk van plastic gemaakt. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

De oorkussen vallen een klein beetje naar binnen, waardoor ze goed de contouren van je hoofd volgen. Deze koptelefoon is inklapbaar, waardoor je hem in het bijbehorende tasje makkelijk mee kan nemen. Deze draagtas is dun en zorgt daarom helaas niet voor heel veel bescherming. Maar voor de meeste situaties is het genoeg.

Verder zijn de rode contouren niet te missen op de Sennheiser 458BT. Deze koptelefoon is ook alleen in deze rode variant verkrijgbaar. Overigens zijn deze rode details niet extreem opvallend. Maar als je er niet van houdt, is het jammer dat er geen volledig zwarte variant op de markt is gebracht.

Knoppen

De knoppen op de Sennheiser 458BT zijn een verhaal apart. Alles om deze koptelefoon te bedienen zit namelijk op de rechter oorschelp. Hierdoor is het vrij ingewikkeld om alle knoppen die beschikbaar zijn goed te vinden.

Daarnaast zijn de knoppen allemaal relatief klein als je het vergelijkt met andere koptelefoons. De aan/uit knop is dezelfde knopt om te verbinden met bluetooth én om ANC aan of uit te zetten. Een knop op de andere oorschelp was hiervoor wel handig geweest bijvoorbeeld.

Verder is er nog een knop waarmee je het volume kunt bedienen en waar je muziek of andere audio mee kan pauzeren. Ook is er een knop om een voice assistent mee op te roepen.

Het is op zich prima dat er zoveel mogelijkheden zijn om deze koptelefoon te bedienen. Maar dat al deze knoppen aan dezelfde kant zitten is wat mij betreft onhandig.

Al deze knoppen gebruiken gaat ook niet zonder slag of stoot. Dat ze zo klein zijn helpt daar niet bij. Met één keer lang drukken zet je de koptelefoon aan. Eén keer kort drukken schakelt de ANC aan of uit. Als je de koptelefoon met bluetooth wil verbinden moet je diezelfde knop nog langer indrukken.

De andere knoppen om te wisselen van liedje voelen wel natuurlijk aan, deze knop gebruik je ook om een telefoontje op te nemen of te weigeren.

Persoonlijk is het een beetje te veel van het goede met alle knoppen op deze koptelefoon.

Verbinding

De knoppen zijn dan wel een beetje ingewikkeld, maar het verbinden met je telefoon is relatief simpel. Je moet de aan/uit knop ingedrukt houden en daarna wacht je tot de koptelefoon op het bluetooth menu van je telefoon of computer verschijnt.

Je kunt ook tegelijkertijd verbinden met een computer én een telefoon. De Sennheiser 458BT schakelt dan automatisch over naar welke bron geluid afspeelt, wat erg handig is.

Deze koptelefoon is uitgerust met bluetooth 5.0, daardoor kun je makkelijk 5 tot 10 meter weglopen zonder problemen met de verbinding. Zelfs met een muurtje ertussen ervaarde ik geen verbindingsproblemen. Maar toen ik verder weg liep, was het vrij snel gebeurt met de verbinding.

Over het algemeen dus een goede prestatie op het gebied van verbinding.

Batterij

De battery is een van de sterke punten van de HD458BT. Sennheiser beweert dat je een batterijduur van 30 uur kunt halen met deze koptelefoon. Die bewering is meer dan juist naar mijn ervaring. Ik kwam makkelijk een week regelmatig gebruik door op één keer opladen.

Daarnaast laad je dit apparaat op via USC type C en is in ongeveer twee uur laden weer helemaal vol. Ook als deze koptelefoon helemaal leeg is, kun je hem nog gebruiken met de bijgeleverde 3.5 mm jack kabel.

Op het gebied van batterijduur heb ik helemaal niks te klagen, in deze prijscategorie vind je weinig beters op dit gebied.

Noise Cancelling

De actieve noise cancelling van de Sennheiser 458BT is goed, maar niet in iedere situatie. Als je niet in een extreem luide omgeving bent, wordt er genoeg extern geluid geblokkeerd. Maar, als in hele drukke plekken bent, lekt er wel degelijk geluid de koptelefoon in.

Daarmee kan deze koptelefoon niet opboksen tegen de (veel duurdere) concurrentie. Het is alsnog prima voor mensen die tijdens het wandelen of op school dit willen gebruiken. Maar om het in druk verkeer te gebruiken, werkt minder goed.

Zoals ik al eerder zei, zijn de oorkussens niet al te groot. Maar dit heeft op noise cancelling gebied wel een voordeel. Ze zitten aardig strak om je oren, waardoor ze ook goed werken als passieve noise cancelling. Je hebt dus niet eens altijd de actieve noise cancelling functie nodig als je het mij vraagt.

Geluidskwaliteit

Uiteindelijk zijn alle mogelijkheden die je bij de Sennheiser HD 458BT krijgt leuk. Maar als het geluid niet goed is, heb je er weinig aan. Ik kan je vertellen dat de geluidskwaliteit hier goed zit.

Deze koptelefoon levert een helder en warm geluid, wat je van Sennheiser mag verwachten. De bass is wat aan de overweldigende kant, maar het blijft binnen de lijntjes. De beats zijn niet intenser dan bijvoorbeeld vocalen, het geheel is goed in balans.

Je kunt het een beetje vergelijken met het warme geluid van Bose en het wat zwaardere bass-geluid van een Sony. Die vergelijking kun je zien als een pluspunt.

De Sennheiser 458BT is ideaal voor mensen die naar veel verschillende muziekstijlen luisteren. Voor de echte bass liefhebbers onder ons is het misschien niet genoeg. Maar voor mensen die houden van heldere vocalen met duidelijke en goed gebalanceerde instrumenten, is dit geen verkeerde optie.

Deze koptelefoon kun je ook afstellen met de Smart Control app van Sennheiser. Hiermee kun je frequenties afstellen naar je eigen smaak.

Sennheiser smart control app.
De Sennheiser smart control app.

De app is leuk vormgegeven, maar ik zou persoonlijk niet veel aan het geluid doen van deze koptelefoon. Meteen uit de doos is het geluidspatroon al goed gebalanceerd, veel daar aan veranderen is vaak niet iets waardoor het beter gaat klinken.

Als de geluidskwaliteit een van de prioriteiten voor je is om een koptelefoon te kopen, dan moet je de Sennheiser HD458BT zeker overwegen.

Microfoon

De microfoon die zit ingebouwd in de Sennheiser HD458BT is niet heel bijzonder. Je kunt er mee bellen en de mensen aan de andere kant van de lijn kunnen je verstaan. Maar daar is ook wel alles mee gezegd.

Het is handig dat de microfoon erin zit, maar als je een koptelefoon ook wil gebruiken voor online meetings. Dan moet je nog even verder kijken wat mij betreft.

Conclusie

De Sennheiser HD458BT is een relatief goedkope over ear koptelefoon met noise cancelling. Daarbij is hij ook nog eens draadloos. Voor een zachte prijs krijg je een koptelefoon met een uitstekende geluidskwaliteit en veel mogelijkheden. Je kunt je telefoon in je broekzak houden, want alles wat je nodig hebt om hem te bedienen zit op de oorschelpen.

Een nadeel is dat alle knoppen op de rechter oorschelp zitten, waardoor het even zoeken is voordat je helemaal hebt uitgevogeld waar alle knoppen zitten en waarvoor ze dienen.

De actieven noise cancelling op deze koptelefoon is goed in de meeste situaties. Maar in ruimtes met veel rumoerigheid kun je merken dat het niet helemaal optimaal werkt. Ook als je geen muziek op hebt staan hoor je nog wat ruis.

Als je op zoek bent naar een goedkope koptelefoon met actieve noise cancelling, dan is dat een prima optie om te bekijken. Voor dit geld zijn er weinig koptelefoons die het beter doen.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

Plaats een reactie