Sennheiser HD 206 review

De Sennheiser HD 206 is een van de goedkoopste koptelefoon modellen van dit merk. Sinds 2017 zijn ze al op de markt en tegenwoordig is er nog steeds veel vraag naar. Moet je deze koptelefoon in 2022 nog steeds overwegen? Je leest het in deze Sennheiser HD 206 review.

Sennheiser HD 206

De Sennheiser HD 206 is een betaalbare instapniveau koptelefoon. Hij ziet er misschien niet heel bijzonder uit. Maar voor een paar tientjes heb je een koptelefoon met een goede geluidskwaliteit, gemaakt van prima materialen die ook lang meegaat. Het is geen koptelefoon om mee te nemen op reis, maar wel handig om thuis te hebben liggen.

bol.com

Voordelen

  • Goede waarde voor de prijs
  • Lichtgewicht en comfortabel

Nadelen

  • Voelt goedkoop aan
  • In sommige situaties is de kabel misschien te lang (3 meter)

Over de Sennheiser HD 206

In 2017 kwam de Sennheiser HD 206 aan het licht. Dit was de opvolger van de HD 201. Ze zien er vanaf de buitenkant identiek uit.

Het ontwerp is hetzelfde en ze zijn allebei voorzien van de bekende grijs met zwarte kleurcombinatie. De oorkussens die volledig over je oren vallen zijn vrijwel gelijk en ook voorzien zacht leer.

De hoofdband is ook hetzelfde gebleven en je kunt deze ook in hoogte verstellen. De hoofdband is comfortabel, zit niet te strak en zorgt ervoor dat geluid van buitenaf voldoende wordt geïsoleerd om geconcentreerd te blijven.

Ook zit bij deze koptelefoon wederom een 3 meter lange kabel waardoor je er veel kanten mee op kan.

De Sennheiser HD 206 en 201 lijkten zelfs zo erg op elkaar, dat alleen het modelnummer op de zijkant het enige is wat ze uit elkaar houdt. Ook op papier lijken het exact dezelfde koptelefoons. Dus… wat is er veranderd?

(Geluids)kwaliteit

Aangezien de beide modellen fysiek zo erg op elkaar lijken, lijkt het erop dat het enige verschil kan zitten in het geluid. En zodra ik de Sennheiser HD 206 opzette, was het inderdaad een wereld van verschil.

Het geluid van deze koptelefoon is breed goed gebalanceerd. Het heeft geen heftige bass en alle tonen komen goed door. Iets wat bij de 201 wat minder prettig klonk.

De kabel is 3 meter lang. Wat voor sommige mensen misschien bijna te lang is. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kabel snel in de knoop raakt. Maar het heeft ook voordelen.

Als je bijvoorbeeld deze koptelefoon gebruikt om mee muziek mee te maken, geeft het je extra ruimte zonder dat de lengte van de kabel een probleem is. In de radiostudio van mijn oude lokale omroep werden deze koptelefoons ook gebruikt, het gaf wat bewegingsruimte. Met deze koptelefoon ben je niet meteen gebonden aan je plek, dat is een voordeel van de lange kabel.

Daardoor is deze koptelefoon ook zeer geschikt als budget podcast koptelefoon.

Vanwege de lange kabel is dit niet een geschikte koptelefoon om onderweg mee te nemen om bijvoorbeeld muziek te luisteren. Hoewel muziek luisteren prima gaat met deze koptelefoon, is het met de lange kabel niet makkelijk om hem mee te nemen, er zijn simpelweg betere opties voor die situatie. Bijvoorbeeld de on ear Sony MDR ZX-110.

Maar is het een goede koptelefoon voor thuis of in de studio? Ja, dat wel. De grote oorschelpen zorgen ervoor dat geluid van de buitenwereld goed word geïsoleerd, terwijl geluid van de koptelefoon niet te horen is voor andere mensen.

Door de lichtgewicht constructie kun je deze over ear koptelefoon prima voor langere periodes ophouden zonder dat je last krijgt van je oren.

Het geluid is voor de prijs echt prima, het zal nooit het beste van het beste zijn. Maar dat is voor dit prijspunt ook niet te verwachten. Wat is duidelijk te merken dat het qua geluid een grote vooruitgang is op de oude HD 201 van Sennheiser.

Sennheiser HD 206 review: Conclusie

De Sennheiser HD 206 is een waardige opvolger van de oude 201. De geluidskwaliteit is flink verbeterd. Waardoor je hem goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld muziek mee te luisteren (of te maken). Door het ontwerp en het gebruik van lichte materialen rust hij comfortabel op je hoofd en kun je hem makkelijk voor langere tijd opzetten zonder dat je last krijgt van je oren.

De 3 meter lange kabel is te lang om de koptelefoon mee te nemen onderweg. Maar is daardoor wel uitstekend om thuis te gebruiken of in de studio. Als je op zoek bent naar een koptelefoon voor onderweg van Sennheiser, bekijk dan eens de HD 458BT.

In deze Sennheiser HD 206 review ben ik erachter gekomen dat dit een goede koptelefoon is voor het geld wat je ervoor betaald.

Over de auteur

Jan Willem Wessels

Sinds 2018 werk ik aan verschillende landelijke radioshows en podcasts. Ik ben dagelijks bezig met audio. Daardoor heb ik veel ervaring met koptelefoons en kan ik je van goed advies voorzien.

Plaats een reactie