Tijdens het lezen van koptelefoon reviews vliegen de termen en ‘audio-jargon’ je soms om de oren. Het is belangrijk dat je goed weet wat al deze termen betekenen. In dit artikel nemen we de verschillen tussen open en gesloten koptelefoons met je door. Ook geven we je de redenen waarom je beter voor een open of gesloten koptelefoon kunt kiezen.
Inhoud
Wat is een open koptelefoon?
De term ‘open koptelefoon’ betekent feitelijk dat het een koptelefoon met een open klankkast betreft. Dit kun je ook zien aan de open achterkant. Door dit open ontwerp ontstaat er geen luchtdruk in de oorschelp en kan lucht gewoon via de achterkant van de koptelefoon ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat het geluid wat je hoort heel ‘natuurlijk’ klinkt.
Open koptelefoons produceren geluid wat heel dichtbij het geluid ligt zoals het ook oorspronkelijk is geproduceerd. Daardoor is dit type uitermate geschikt voor gebruik in de studio.
Door de open klankkast, ‘lekt’ er als het ware ook geluid naar buiten toe. Wat betreft ruisonderdrukking of noise cancelling, moet je bij dit type koptelefoons ook niet veel verwachten. Hier zijn ze overigens ook niet voor bedoelt. Deze koptelefoons zijn dan ook niet bedoelt om te gebruiken in drukke omgevingen, aangezien je zowel veel geluid van buiten nog steeds hoort. Maar ook omdat anderen dan ook alles horen wat er op je koptelefoon afspeelt.
Verder moet je met open koptelefoons wat voorzichtiger omgaan. Dit komt omdat ze gemaakt zijn voor binnen gebruik. Door de open achterkant kan vocht en stof bijvoorbeeld makkelijker naar binnen. Ook ze zijn iets fragieler. Daardoor kun je een open koptelefoon het beste binnen laten.
Open koptelefoons zijn goed voor:
Gebruik in de studio: door het neutrale geluidsbeeld van een open koptelefoon zijn ze uitermate geschikt voor gebruik in de studio. Je hoort hiermee precies het geluid zoals een maker het heeft bedoelt.
Thuis luisteren: als je graag op een hoogwaardige manier thuis van je muziek wil genieten, kan een open koptelefoon een slimme keuze zijn.
Gaming: als je van hoogwaardig geluid houdt tijdens het gamen, kun je ook kiezen voor een koptelefoon met open klankkast. Door de open achterkant ademen ze beter en kun je ze makkelijk langere tijd ophouden.
Open koptelefoons zijn niet goed voor:
Gebruik buitenshuis: Wanneer je van plan bent om je koptelefoon vaak buiten te gebruiken, kun je beter niet voor een open koptelefoon gaan, aangezien het geluid ook hoorbaar is voor je omgeving.
Ruisonderdrukking: open koptelefoons laten al het omgevingsgeluid van buiten door. Daarom moet je geen open koptelefoon kopen als je omgevingsgeluid wil elimineren.
Muziekopnames: als je muziek opneemt, bijvoorbeeld het inzingen van een liedje, is een open koptelefoon geen goed idee. Het geluid dat uit deze koptelefoons kan hoorbaar zijn op de opnames, wat niet wenselijk is.
Wat is een gesloten koptelefoon?
Gesloten koptelefoons zie je waarschijnlijk het meest voorbijkomen. Dit zijn koptelefoons waarbij de klankkast helemaal dicht zit. Hierdoor klinkt het geluid niet helemaal neutraal, hebben deze hoofdtelefoons vaak wat meer bas. Door de gesloten klankkast wordt veel omgevingsgeluid onderdrukt. Veel gesloten koptelefoons hebben ook actieve noise cancelling, hiermee kun je nog meer ruis onderdrukken.
Je oren kunnen bij een gesloten koptelefoon naar verloop van tijd wel wat warm worden. Dit komt omdat er geen lucht langs je oren stroomt, wat bij een open koptelefoon wel het geval is.
Als je op zoek bent naar een koptelefoon om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld het reizen, werken of sporten, dan is een gesloten koptelefoon de beste keuze.
Gesloten koptelefoons zijn goed voor:
Als je veel onderweg bent: als je veel reist, bijvoorbeeld in het vliegtuig of in de trein, is een gesloten koptelefoon de beste keus. Door de gesloten klankkast heeft niemand last van je, en heb jij ook geen last van anderen.
Tijdens het sporten: als je in de gym zit of aan het hardlopen bent, is een gesloten koptelefoon ideaal door het geluid en de noise cancelling mogelijkheden.
Ruisonderdrukking: door de gesloten achterkant zijn deze koptelefoons van nature al goed in het onderdrukken van omgevingsgeluid.
Muziekopnames: als je muziek aan het opnemen bent kun je het beste kiezen voor een gesloten koptelefoon. Zo is het geluid van je koptelefoon niet te horen in de opnames.
Gesloten koptelefoons zijn niet goed voor:
Mixen en masteren: als je wil mixen en masteren wil je het geluid zo neutraal mogelijk horen. Het geluid van een gesloten koptelefoon is vaak niet volledig neutraal.
Wanneer je neutraal geluid wil: voor muziekliefhebbers die alles zo neutraal mogelijk willen horen, is een gesloten koptelefoon niet de beste keus. Een gesloten koptelefoon heeft van nature geen neutraal geluidsbeeld.
Hier kun je het beste voor kiezen
De keuze tussen een open of gesloten koptelefoon is vrij snel gemaakt. Als je op zoek bent naar een goede koptelefoon die je in veel situaties kan gebruiken, onderweg maar ook thuis of tijdens het sporten. Dan is een gesloten koptelefoon altijd de beste optie. Voor de meeste mensen is dit ook de beste keuze.
Als je juist op zoek bent naar een koptelefoon met extreem goed geluid, omdat je deze bijvoorbeeld in de studio gaat gebruiken, of omdat je van een zo neutraal mogelijk geluid houdt. Dan is een open koptelefoon juist een betere optie.